- Steven Schuurman heeft 1 miljoen euro aan D66 geschonken en 350.000 euro aan de Partij voor de Dieren.
- Schuurman is medeoprichter van softwarebedrijf Elastic en heeft een geschat vermogen van 1,1 miljard euro.
- Hij zegt met de giften de klimaatplannen van de partijen te willen steunen.
D66 en Partij voor de Dieren hebben voor hun verkiezingscampagne een gulle gift gekregen van techondernemer en miljardair Steven Schuurman.
Aan de PvdD heeft hij deze week 350.000 euro overgemaakt en D66 kan maar liefst 1 miljoen euro bijschrijven op zijn bankrekening.
De 45-jarige Schuurman staat op plek 33 in de meest recente Quote 500, met een geschat vermogen van 1,1 miljard euro. Hij zegt in dagblad Trouw dat hij met het geld de klimaatplannen van de partijen wil steunen.
“De klimaatcrisis is een van de grootste issues die op de mensheid afkomen. Er is haast bij goed klimaatbeleid, vind ik. Dat voelen heel veel mensen”, zegt Schuurman tegen de krant. “Het is in Nederland niet gebruikelijk om zulke bedragen aan een politieke campagne te schenken. Dat het vragen oproept, snap ik. Ik ben zeker niet over één nacht ijs gegaan. Maar uiteindelijk heb ik dezelfde motivatie als iemand die een bedrag van een paar tientjes doneert”, legt hij uit.
"Ik wil dat er een echte oplossing komt voor de klimaatcrisis. En die oplossing moet van de politiek komen. Van de twee partijen die ik steun ben ik niet eens lid. Ik hoef geen enkele invloed. Hun klimaatplannen spraken me gewoon het meeste aan, puur op de inhoud", aldus IT-ondernemer.
Steven Schuurman is een succesvol IT-ondernemer
Schuurman is een van de vier oprichters van Elastic dat software heeft ontwikkeld om grote databestanden te doorzoeken. Bekende namen uit Silicon Valley zijn klant: Microsoft gebruikt de technologie voor de zoekmachine Bing, Uber om gebruikers realtime te volgen en Tinder om partners te selecteren.
Elastic ging in oktober 2018 naar de beurs in New York. Niet lang daarna werd Schuurman op papier miljardair.
Schuurman was altijd het uithangbord van Elastic, maar trad in 2017 terug als CEO. Zijn kracht ligt in het bouwen van een bedrijf. En die taak zat erop. “Het is het tijd voor een echt inspirerende leider”, schreef hij bij zijn vertrek.
Elastic is het derde softwarebedrijf van de Nederlandse IT-ondernemer. Zijn vorige twee bedrijven wist hij met succes te verkopen. SpringSource ging voor 420 miljoen dollar naar VMWare en Orange11 leverde 6,25 miljoen dollar op.
Ondanks zijn financiële succes, interesseert geld Schuurman maar weinig, zei hij in 2016 tegen NRC. “Ik vind het leuk om iets te bouwen. Als je een mooi bedrijf bouwt, wordt het geld waard, maar daar gaat het mij niet om.”
Grote giften aan Nederlandse partijen zijn uitzonderlijk
D66 laat aan Trouw weten Schuurmans gift van 1 miljoen euro na diverse gesprekken te hebben aangenomen.
"Wij willen zeker zijn dat de gever de juiste bedoelingen heeft. Het mag nooit leiden tot tegenprestaties", zegt Sander Bus van het partijbureau. "Zijn motivatie is heel duidelijk. Hij wil de klimaatplannen van D66 steunen. Dat vatten wij op als een groot compliment", aldus Bus.
Ook campagneleider Lieke Keller van de PvdD zegt tegen Trouw "heel blij" te zijn met de donatie.
Dergelijke grote giften aan politieke partijen komen in Nederland niet vaak voor. De partijen moeten alle donaties boven de 4.500 euro openbaar maken.
Bij D66 was bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen de grootste openbare gift van een sympathisant 25.000 euro, meldt Trouw.
De VVD ontving destijds ook een megagift van 890.000 euro. Die kwam van een stichting die op hetzelfde adres zetelt als het VVD-partijkantoor. Of daar particuliere donateurs achter zaten, is niet bekendgemaakt.
Lees meer over Nederlandse IT-ondernemers:
- Jitse Groen richtte als ‘tamelijk luie’ student Thuisbezorgd.nl op, 20 jaar later is hij de bezorgkoning van de wereld – en miljardair
- Sytse Sijbrandij wilde eerst niks weten van investeerders, nu is zijn bedrijf GitLab $2,75 miljard waard – dit is zijn verhaal
- Ali Niknam wil alleen superslimme mensen bij Bunq: ‘Wij durven te kiezen voor een bepaalde cultuur’
- Pieter Zwart begon Coolblue op een Rotterdamse zolderkamer, nu is hij multimiljonair – dit is het verhaal van de ‘Nederlandse Jeff Bezos’